Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Προγραμματική Συνδιάσκεψη Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ



ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

22- 23 Νοεμβρίου 2008

Πανελλαδική Προγραμματική Σύσκεψη

Θεματική: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ,
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ


Οι διακρίσεις κατά των γυναικών στην ελληνική και την παγκόσμια κοινωνία καλά κρατούν, ενώ η ισότητα των δύο φύλων παραμένει ένα ανεκπλήρωτο όραμα.
Χαρακτηριστικά, για την Ελλάδα μπορούμε να δώσουμε κάποια στοιχεία που είναι έως απελπιστικά, όχι μόνο για τα γενικά ποσοστά συμμετοχής των γυναικών, αλλά και γι’ αυτά της αριστεράς:

►Η Ελλάδα είναι 78η χώρα στην κατάταξη της συμμετοχής γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια, με βάση τις εκλογές του 2004, με 13% γυναίκες (ΚΕΘΙ, 2006), ενώ είναι 26η χώρα στον ΟΟΣΑ.
►Το ποσοστό των βουλευτίνων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν την ίδια περίοδο (2004) με μία βουλευτίνα στους 6, ήταν 16,5%. Στις εκλογές του 2007 προχωρήσαμε προς τα πίσω, με 2 βουλευτίνες στους 14, και ποσοστό 14,28%.

►Από τις εκλογές του 2007, συνολικά, έχουμε μια «θεαματική αύξηση» των γυναικών, που φθάνει τις 45 βουλευτίνες, ή 15% του συνόλου.

► ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ελλάδα 29,16% γυναίκες
Η αριστερά όλων των αποχρώσεων στο ευρωκοινοβούλιο δεν έχει βγάλει ποτέ των ποτών ευρωβουλευτίνα, εδώ και 25 χρόνια. Το ΚΚΕ για πρώτη φορά έβγαλε μια στην τρίτη θέση και στο όριο, εκλέχθηκε αλλά σύντομα αντικαταστάθηκε από άνδρα σύντροφό της.

►Στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα ανώτερα όργανα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η εκπροσώπηση των εργαζομένων γυναικών είναι περίπου στο 10%.
►Στην ΟΛΜΕ, συνδικάτο κλάδου με 65% γυναίκες, έχει να εκλεγεί γυναίκα στο ανώτατο όργανο από το 1990, ενώ απουσιάζει εντελώς το αίτημα για εισαγωγή της ισότητας των δύο φύλων στο περιεχόμενο των σχολικών σπουδών.
►Στις αριστερές παρατάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος, η ανδροκρατία είναι έως ολοκληρωτική. Αυτό ισχύει επίσης σε ολόκληρο το φάσμα.

Τα πολλαπλά υποκείμενα της κοινωνικής αλλαγής

Ενταχθήκαμε στο ΣΥΡΙΖΑ επειδή θέλουμε να αγωνιστούμε κατά του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης με κάθε της μορφή. Συγκροτήσαμε το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ επειδή πιστεύουμε ο η ισότητα των δύο φύλων είναι αναπόσπαστο και απαραίτητο στοιχείο της αριστερής πολιτικής, επειδή δεν έχουμε απεμπολήσει την ανάλυση για τα πολλαπλά υποκείμενα της κοινωνικής αλλαγής, επειδή ξέρουμε ότι εκτός από τον καπιταλισμό υπάρχει και η πατριαρχία, κι επειδή είμαστε αποφασισμένες ν’ αλλάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασικό στοιχείο συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άντληση πολιτικής και δύναμης από τα κοινωνικά κινήματα, όπως έχει αποτυπωθεί και στη σημαία του. Το φεμινιστικό και γυναικείο κίνημα, που αποτυπώνεται με το μοβ χρώμα, έχει αναδείξει τις διακρίσεις κατά των γυναικών και έχει συμβάλει στην αλλαγή της κοινωνικής ανάλυσης, χρησιμοποιώντας καινούρια αναλυτικά εργαλεία.
Μπορεί η αριστερά να μετατοπίσει την οπτική της και να υιοθετήσει την ισότιμη παρουσία των δύο φύλων εκεί όπου εκπονούνται οι αναλύσεις της και εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις; Και μάλιστα των δύο φύλων που δεν θα είναι και τα δύο άντρες; Οι προβληματισμοί αυτοί και οι αγώνες μας δεν είναι μόνο δικοί μας, έχουν ευρωπαϊκή και παγκόσμια επικαιρότητα.
Πιστεύουμε στην ανατροπή των πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας στην κοινωνία και στην πολιτική όσο και στους χώρους της αριστεράς.


18-11-08

Σύνοψη του συλλογικού κειμένου της θεματικής, που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 22/11/08 στη συνδιάσκεψή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: